You are currently viewing Masaža za zdravlje duše i tijela – koje zdravstvene probleme ublažavamo dodirom?

Masaža za zdravlje duše i tijela – koje zdravstvene probleme ublažavamo dodirom?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Kako je masaža povezana s našim organizmom? Kako dodir može utjecati utjecati na naše blagostanje?

Svaka naša misao, pokret, slika koju vidimo i zvukovi koje čujemo – sve je energija. Kineska i japanska medicina od davnina u svojim praksama poštuju i njeguju energiju koju nazivaju Qi, a koja teče kroz naše tijelo po točno određenim linijama koje zovemo meridijanima. 

I upravo je ta energija zaslužna za normalno funkcioniranje organizma: zbog nje se osjećamo dobro i poletno, ona nas štiti od bolesti, daje nam snagu za nošenje sa stresnim situacijama. Ona nam služi i kao štit i kao izvor snage te je važno držati Qi u savršenom balansu kako bi mogla nesmetano obavljati sve svoje važne zadaće. No, što kada je nemamo dovoljno? Ili što ako negdje dođe do blokade njezina protoka? Znakovi da je do ovoga došlo su česte bolesti, bolovi u mišićima, umor, slabo mentalno zdravlje i problemi s probavom.

Kod shiatsu masaže, praktičari će prepoznati znakove disbalansa u protoku Qija. Pritiscima na vitalne točke u tijelu, kao i dodirima te rastezanjima, oni otvaraju protok energije i vraćaju tijelo u savršenu harmoniju, smanjujući rizik od pojave i progresije bolesti.

Na koje točno zdravstvene probleme shiatsu masaža može djelovati?

A person lying on a bed with a person holding her leg

Description automatically generated

Cirkulacija i probava

Dokazano je da ovaj oblik masaže pozitivno utječe na cirkulaciju. A ono gdje je dobra cirkulacija od iznimne važnosti jest – probava. Poboljšanom cirkulacijom poboljšava se i rad čitavog probavnog sustava, od želuca do debelog crijeva, i ubrzava metabolizam. Što ovo znači? Bolja razgradnja hrane, bolje trošenje energije i poboljšanje cjelokupnog funkcioniranja organizma. 

Štoviše, u shiatsu filozoziji je želudac središte čovjeka i naziva se Hara, o čemu smo i prethodno pisali. Osim što je ovaj organ zadužen za probavu, želudac često ‘komunicira’ s mozgom. Emocije, intuicije, blagostanje – sve se nalazi u našem abdomenu (ne kaže se bezveze da ljubav ide kroz želudac!) pa često ono kako se osjećamo utječe na našu probavu i obrnuto. Da da, zdrava probava uistinu utječe i na našu cjelokupnu dobrobit.

Stres, anksioznost i depresivnost

Svi koji su ikad bili na masaži znaju kako će nakon tretmana osjetiti nevjerojatno poboljšanje raspoloženja. Protok energije kojeg oslobađa shiatsu dovodi do tog divnog balansa cjelokupnog organizma, pa tako i emocija. Zato je masaža pravo rješenje nakon napornog dana na poslu, u stresnom periodu ili kad primijetimo promjenu u emocijama ili raspoloženju.

I klasična se medicina slaže s ovim tvrdnjama. Dokazano je da masaža smanjuje razinu hormona stresa, kortizola i adrenalina, a s druge strane povisuje razine serotonina i dopamina, hormona sreće. Ipak, valja napomenuti da se mentalne probleme poput depresije ne preporuča liječiti samo masažom, već valja potražiti stručnu liječničku pomoć.

A close-up of hands holding a person's hand

Description automatically generated

Nesanica i problemi sa spavanjem

Upišite u Google ili neku drugu tražilicu pojam shiatsu massage sleep ili nešto slično. Pojavit će se videozapisi sa shiatsu pokretima na ruci koje možete učiniti sami, a koji pomažu kod problema sa spavanjem. Naime, provedena istraživanja, ali i svjedočanstva onih koji se odluče na shiatsu masažu govore da nakon tretmana lakše zaspimo te spavamo duže.

Zbog čega masaža utječe na san? Razlog tome možemo pronaći u energiji tijela i opuštanju. Za spavanje i normalan san također je potrebna energija. Svi znamo da, ako jedemo prije spavanja, teže ćemo zaspati i češće se buditi tijekom noći zato što je energija otišla u rad probavnog sustava. Dakle, za zdrav san potreban nam je i normalan protok energije te opuštenost, a oba aspekta pronalazimo u shiatsu masaži!

Bolovi

Svi se oblici masaža već tisućama godina koriste za liječenje bolova u tijelu, a shiatsu nije iznimka. Bilo da se radi o bolovima u leđima kao posljedici sjedilačkog načina života, glavoboljama, migrenama, menstrualnim grčevima, sportskim ozljedama – dodir uklanja bol. Pritisci na točno određena mjesta na tijelu će povećati pokretljivost zglobova i vezivnog tkiva. Opustit će mišiće, a već smo i ranije spomenuli kako shiatsu masaža poboljšava protok krvi. Kombinacijom ovih učinaka te potpunog fizičkog i mentalnog opuštanja, smanjuju se bolovi. Tako vam se ponovno omogućuje da uđete u doticaj sami sa sobom. 

A person lying on the ground with hands on the back

Description automatically generated

Masaža ili klasične medicinske terapije?

Važno je napomenuti da shiatsu masaža nije zamjena za medicinske terapije kad su u pitanju bolesti poput karcinoma, bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa i sličnog. Ako primijetite simptome ozbiljnijih bolesti, potrebno je obratiti se liječniku. Tako ćete obaviti potrebne pretrage na temelju kojih će vam biti određena terapija. Kad govorimo o stresu, anksioznosti ili pak bolovima, moramo biti svjesni toga da shiatsu masaža neće ukloniti uzročnike, već tretirati posljedicu. Drugim riječima, ova će masaža najbolje djelovati ako je spojimo i sa promjenom životnog stila. Masaža je praksa koja podiže kvalitetu života. Upravo zato što smanjuje bolove, a podiže raspoloženje, shiatsu masaža se koristi kao izvor energije, dodatna snaga i podrška organizmu koja će smanjiti bolove, a podariti motivaciju.

Na istoku je ona poznata već tisućama godina, a na zapadu postepeno gradi svoje zasluženo mjesto među tretmanima koji mijenjaju život nabolje. Jednostavnim dodirom i pokretom. Svatko tko krene sa shiatsu masažom će vam to i potvrditi.