You are currently viewing Zašto dolazi do bolova u kralježnici i kako ih liječiti?

Zašto dolazi do bolova u kralježnici i kako ih liječiti?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Bolovi u kralježnici nešto su s čime će se svatko od nas susresti tijekom života. Svaka bol ima svoju priču, a moramo znati kako je pročitati.

Ponekad će se bolovi u kralježnici javiti u gornjem, a ponekad u donjem dijelu leđa. Možda će trajati jedan dan, a ponekad danima, pa čak i tjednima. Ponekad ćemo ih se riješiti primjenom gela ili uzimanjem tableta, a ponekad nam ni to neće pomoći. Bol u kralježnici može biti oštra i kratkotrajna, a može biti i tupa te perzistentna.

Zbog tih različitih vrsta bolova u kralježnici često dolazi do zbunjenosti – kada imam razloga za zabrinutost? Zbog čega mi se javljaju bolovi?

U ovom ćemo vam članku razjasniti sve nedoumice koje vjerojatno imate te objasniti kad možete sami riješiti bolove u kralježnici, a kad je vrijeme za posjet stručnjaku. No, krenimo redom: zašto se uopće javljaju bolovi u kralježnici?

Bolovi izazvani zdravstvenim stanjima

Prvi od mogućih razloga za bolove u kralježnici su ozljede. Jeste li u posljednje vrijeme nespretno pali? Možda ste na treningu ili na poslu dizali pretežak predmet? Sve ove situacije mogu rezultirati istegnućem ili drugom ozljedom mišića, odnosno kralježaka ili diskova kralježnice zbog čega dolazi do oštre boli.

S druge strane, zdravstvena stanja koja uzrokuju bolove u kralježnici uključuju skoliozu (iskrivljenu kralježnicu), degeneraciju kostiju koja dolazi s godinama, upalna stanja kralježnice kao što je artritis te slične bolesti. 

Ovakvi bolovi se često šire i po drugim dijelovima tijela, pa ćemo često osjetiti prolazak boli u ruke ili noge, mučit će nas glavobolja, imat ćemo problema sa spavanjem i obavljanjem svakodnevnih zadataka… Cjelokupan način života se tu pogoršava i nužno je posjetiti liječnika koji će ovakve ozljede i zdravstvene probleme adekvatno riješiti s medicinske strane.

A person sitting on a couch with her hands on her chest

Description automatically generated

Bolovi u kralježnici izazvani načinom života

O čemu točno govorimo kad kažemo da su ponekad bolovi izazvani načinom života? Primarno govorimo o nepravilnom držanju. I da, vjerojatno će većina nas prvo pomisliti na sjedeći položaj kakav imaju svi koji rade za računalom. Imajmo na umu da trećinu dana provodimo na poslu, što je i više nego dovoljno vremena da utječe na stanje naše kralježnice. 

Ovaj ‘moderni’ način rada često je u skladu i s modernim načinom života, kad se i u vrijeme kad nismo na poslu premalo krećemo – sjedimo i u automobilu ili javnom prijevozu, sjedimo kod kuće za stolom ili pred televizorom uz premalo pokreta, a previše opterećenja za naše mišiće. Naime, kad se nalazimo u sjedećem položaju, mišići gornjeg dijela leđa su konstantno napeti zato što drže glavu uspravnom, no ništa zapravo ne „rade“. Zbog toga nastaju miogeloze, odnosno nakupine mliječne kiseline u mišićima koje su bolne. Bol koju osjećamo je tupa, a jaka. Osjećamo je konstantno, a pogotovo kada sjedimo.

No, nije samo sjedenje glavni „negativac“ u ovim slučajevima. Tu su i poslovi zbog kojih smo stalno u pognutom položaju, kod kojih moramo dizati teške predmete te kod kojih radimo automatizirane pokrete.

Kod ovakvih bolova, koji su najčešće tupi i dugotrajni, važno je promijeniti način života.

A close-up of flowers on a towel

Description automatically generated

Način života u skladu sa zdravljem

Kako bismo otklonili bolove u kralježnici, potrebno je „maknuti teret s leđa“. Pritom ne mislimo samo na onaj klasični, fizički, već i na mentalni.

Stručnjaci će se složiti kako je i stres jedan od glavnih uzročnika bolova u kralježnici i vratu. Kad smo pod stresom, mišići u našoj kralježnici su napeti i „spremni za bijeg“. Ako se ovakva stanja ponavljaju, ili još gore, ako su kombinirana sa sjedilačkim načinom života, bolovi postaju nezaobilazni. 

Kako uskladiti svoje mentalno i fizičko stanje i riješiti se bolova u kralježnici?

Vježbajte redovito i pametno. Vježbanje samo po sebi nije dovoljno i može vam naštetiti ako ga ne radite pravilno. Zato se konzultirajte sa stručnjakom oko toga koje vježbe odgovaraju stanju vašeg tijela, neka vam objasni kako ih raditi pravilno – tek onda ćete imati dobru podlogu za vježbanje koje pomaže vašoj kralježnici i općoj dobrobiti.

Pripazite na držanje. Kad sjedite, stojite, krećete se ili ležite, budite svjesni svog položaja i pripazite na to da vam kralježnica nije iskrivljena. Kad dižete teške predmete, pripazite na to da koristite sve mišiće, a ne samo one leđne. 

Opustite svoj um. Meditacija pomaže u postizanju mentalnog balansa i smirenja. Uz pomoć nje ćete jasno iskristalizirati svoju viziju i misiju te znati što promijeniti u životu, a što zadržati.

Priuštite si masažu ili relaksaciju. Bilo da se radi o shiatsu masaži, aromaterapiji, sauni ili wellnessu, ovakvo fizičko iskustvo je povezano i s mentalnim stanjem te će vas dodatno opustiti i poboljšati stanje vašeg organizma.

I najvažnije od svega: prilagodite svoj život svome zdravlju. Ako ne možete izbjeći sjedenje na poslu, učinite sve što možete kako biste rasteretili svoju kralježnicu izvan radnog vremena. Sve počinje s promjenom. Bolovi u kralježnici najčešće se mogu riješiti drugačijim rasporedom, promjenom prioriteta i uvođenjem nekih novih navika. Bolji način života je pred vama – iskoristite ga.