You are currently viewing Vratni mišići – kako ublažiti bolove i zašto oni nastaju?

Vratni mišići – kako ublažiti bolove i zašto oni nastaju?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Bol koja se pogoršava kad držimo glavu na mjestu duže vremena. Ukočenost ili spazmi u mišićima. Nemogućnost pomicanja glave u stranu bez jakih bolova. I u konačnici, glavobolja.

Bolovi u vratnim mišićima nešto su s čime se svatko prije ili kasnije susretne tijekom života. Ponekad će to biti zbog lošeg položaja za vrijeme spavanja (takvo buđenje nitko ne voli!), a ponekad će ti bolovi trajati danima.

Koji su točno uzroci bolova u vratnim mišićima i kako ih možemo ukloniti ili smanjiti njihovu pojavu?

Koji su uzroci bolova u vratu?

Najčešći uzrok bolova u vratu u današnjem svijetu jest naš način života. Kada smo bili školarci, dane smo provodili za računalom ili nad knjigom. Kada smo se zaposlili, ponovno smo nastavili sa sjedećim položajem, samo što to sad činimo osam ili više sati dnevno. U suprotnom slučaju, kada radimo fizički posao, ponovno naprežemo mišiće u nepravilnom, najčešće pognutom položaju. Pa dodajmo tome još i da nastavljamo sjediti ispred TV-a, da nakrivljujemo vrat i glavu za vrijeme dugih telefonskih razgovora, da nosimo teške torbe na ramenu… Sve što činimo šteti našim vratnim mišićima koji postaju napeti i bolni.

Osim životnog stila, za bolove u vratu mogu biti odgovorni i istrošeni zglobovi, smanjeni diskovi vratne kralježnice koji pritišću mišiće te bolesti kao što su osteoartritis i meningitis te ozljede u kojima je došlo do naglog pomicanja glave.

Vratni mišići traže vašu podršku

Lako je reći osobi da promijeni životni stil ako pati od bolova u vratnim mišićima. No isto tako znamo da je to najčešće nemoguće – promijeniti karijeru je ponekad nemoguće, baš kao što je i nemoguće odvojiti se od tehnologije. No, zato postoje neki svakodnevni postupci kojima možemo olakšati „posao“ mišićima u vratu.

Pripazite na svoj položaj.

Koliko ste se puta ulovili u pogrbljenom položaju? Koliko često držite mobitel između glave i ramena kad pričate s nekime jer rukama radite nešto deseto? Pripazite na to da su vaša ramena uvijek ravno iznad vaših bokova i da su vam uši uvijek u ravnini s ramenima, bilo da ste u stajaćem ili sjedećem položaju. Jednako tako, kad gledate u mobitel, radije dignite ruke u viši položaj, umjesto da naginjete glavu prema dolje.

Prilagodite vrijeme provedeno na poslu.

Ako već morate raditi u sjedećem položaju, podesite visinu stola tako da vam je monitor uvijek u razini očiju, koljena malo ispod kukova, a laktovi na naslonima stolice. Također, uzimajte česte pauze (svakih sat vremena po pet minuta) kako biste se istegnuli i prošetali.

Uvedite zdrave navike.

Budite aktivni, mada to bilo svega pola sata šetnje dnevno. Izbjegavajte nošenje teških torbi na ramenu. Ako već morate nositi „pohranu“ sa sobom, ruksaci s debljim i podstavljenim naramenicama su puno bolje rješenje. Dodatnu podršku zdravlju daju opcije kao što su bavljenje jogom i odlazak na shiatsu masaže, a koje će dodatno ukloniti napetost iz mišića. I naravno, pripazite na položaj u kojem spavate – zbilja se isplati uložiti u kvalitetan jastuk na kojem će vam glava biti u ravnom položaju i koji će vam pružiti adekvatnu vratnu potporu.

Pazite na mentalno zdravlje.

Napetost mišića koji su u nepravilnom položaju se dodatno pogoršava kada je vaš um pod stresom. Um i tijelo su nevjerojatno povezani i sve što doživljavamo mentalno odrazit će se i na naše fizičko zdravlje. Uvedite tehnike poput meditacije kojima ćete umiriti svoju dušu te probajte, koliko je to moguće, izbaciti negativne aspekte iz svog života.

Promjene nisu lake, ali su nužne za kvalitetan i zdrav život. Ako vam je potreban savjet ili ako želite dati podršku svom cjelokupnom zdravlju shiatsu masažom, uvijek smo vam na raspolaganju!