You are currently viewing Za zdrave međuljudske odnose ponekad je važno staviti sebe na prvo mjesto

Za zdrave međuljudske odnose ponekad je važno staviti sebe na prvo mjesto

  • Post author:
  • Post category:Blog

Postoji jedan dobro ustaljeni mit u našoj kulturi. Mit koji se toliko spominjao u raznim kontekstima – od TV-a, knjiga, serija, vijesti, novina – da se jednostavno prihvatio kao istinit. A taj mit je da bismo uvijek trebali druge staviti na prvo mjesto.

Ako to ne učinimo, kaže naša kultura, onda smo sebični. I naravno, ako nekog volimo učinit ćemo sve za tu osobu, podrediti svoje želje njihovima i učiniti sve što je u našoj moći kako bi ta druga osoba bila sretna. To je jedan divan osjećaj koji nastaje iz nečeg puno dubljeg od čiste empatije, jer ljubav predstavlja jedan sasvim novi nivo emocija te drugačiji bunar iz kojeg crpimo svoj altruizam.

No, ljubav prema drugima ne znači da bismo iz životne jednadžbe trebali izbaciti ljubav prema sebi. Štoviše, ljubav prema nama samima bi nam uvijek trebala biti prioritet. Kako možemo to tvrditi? 

Zato što jedino onda kad imamo dovoljno ljubavi prema sebi možemo imati skladne i zdrave odnose s drugima.

Zdravi međuljudski odnosi rezultat su balansa u nama

Stavljanje drugih na prvo mjesto često čini neopisivu štetu nama samima.

Da, divan je osjećaj pomagati drugima i usrećivati ih. No, što je s našim potrebama? 

Današnji način života nije podređen dobrobiti čovjeka. Od buđenja do ponovnog odlaska na spavanje robovi smo navika, obaveza, zadataka: dugačka vožnja do posla, naporan rad od minimalno osam sati, ponovno dugačka vožnja s posla, odlazak u trgovinu po namirnice, čitavo vrijeme zatrpani obavijestima na mobitelima. I radni dan tu ne staje. Jednom kad se i nađemo u udobnosti svog doma nakon teškog dana, ponovno stavljamo druge na prvo mjesto. Ovog puta to nisu naši nadređeni s radnim zadatcima, već naši ukućani kojima želimo skuhati toplu večeru, za koje želimo počistiti i urediti stan, pomoći im s njihovim obavezama. Možda ćemo pak juriti da se nađemo s prijateljima ili članovima šire obitelji kojima smo obećali druženje unatoč tome što smo zatrpani poslom.

Uvijek su drugi na prvom mjestu, nikad mi sami. I sve više i više postajemo iritabilni, puni frustracija, zamjeramo ljudima što nas ne cijene dovoljno, imamo nisko samopouzdanje, mentalna nam je snaga iscrpljena. Bez energije smo za bilo što, ali ipak tjeramo dalje. Ono do čega ovakvo nešto dovodi je upravo suprotno od toga što smo htjeli postići – odnosi se ruše, kvare jer dolaze situacije u kojima ćemo planuti, cijelo vrijeme zamjerajući našim bližnjima što nam uzimaju toliko vremena.

Uvijek moramo imati na umu da je ključ zdravih odnosa zapravo zdravo i balansirano emocionalno stanje obje strane. I zato, iako se radi o osobama do kojih nam je stalo, ponekad jednostavno moramo znati reći „dosta“.

Uzmite vremena za sebe

Jednom kad obavite sve poslove u danu bez kojih jednostavno ne ide (posao, fakultet, tečajevi i slično), dozvolite si ono što u engleskom nazivaju „me time“ – vrijeme za sebe. Nemojte brinuti o tome da će se drugi osjećati zapostavljeno. Nemojte misliti da će sve propasti ako nešto propustite ili proslijedite obavezu nekome drugome. Svijet neće stati ako si dozvolite odlazak na masažu, ako posvetite sat vremena meditaciji ili jogi, ako se odlučite zaključati u kupaonicu i uživati u toploj i mirišljavoj kupci uz omiljenu glazbu. Možda ćete pak uzeti u ruke najdražu knjigu i poći u neki drugi, fiktivni svijet. Činite ono što vas čini sretnima i ono što vas ispunjava

Što točno ovime postižete? Kvalitetnim vremenom provedenim uz sebe same punite baterije, gradite neki unutarnji spokoj kojeg čitav moderan način života zapravo narušava. Postižete mentalni i emocionalni balans koji vam je potreban kako biste mogli odašiljati pozitivnu energiju u odnosima s drugima. Postajete sretni i spremno se suočavate s izazovima koje vam neminovno donosi svakodnevni život.

Niste sebični, već zreli i uravnoteženi

Svatko tko se vozio u avionu zna kako se savjetuje da u slučaju pada tlaka prvo stavimo maske na lice sebi, a onda tek našoj djeci. Iako ne zvuči previše empatično, to nam govori jednu važnu činjenicu. Tek onda kad smo se pobrinuli za sebe možemo adekvatno pomoći drugima. Ako se mi onesvjestimo, neće im imati tko pomoći. Jednako tako, ako naše mentalno zdravlje pati nećemo biti u stanju imati normalne odnose s drugima.

Ako ponekad stavite sebe na prvo mjesto, niste sebični ni podli ni egocentrični.

Briga o svojim potrebama znači da gradite sebe kao osobu. To znači da ste dovoljno zreli da znate kako je jedino unutarnja ravnoteža stabilan temelj za gradnju sretnog i kvalitetnog života. I to ne samo za sebe, već i za one do kojih vam je stalo.

Postizanje unutarnjeg balansa i oslobađanje unutrašnje napetosti jedan je od centralnih zadataka shiatsu masaže. Ako se i vi osjećate kao da nosite teret čitavog svijeta na leđima, kontaktirajte nas i saznajte više o dobrobitima shiatsu masaže.