You are currently viewing Potisnute emocije – energija koja dovodi do toksičnosti u organizmu

Potisnute emocije – energija koja dovodi do toksičnosti u organizmu

  • Post author:
  • Post category:Blog

Ljudi su emocionalna bića. Svaka je minuta u danu ispunjena nekom vrstom emocije – od sreće, zadovoljstva i ushićenosti pa do straha, srdžbe i tuge. I svaka od tih emocija dolazi s određenom dozom energije. Ta energija je ona koja budi tu emociju u nama, širi je po tijelu i dovede do našeg uma kako bismo je adekvatno izrazili – tugu suzama, sreću osmijehom, srdžbu vikanjem. Jer emocije moraju biti izražene. Ta energija koja prolazi kod nas naposlijetku dobiva svoju manifestaciju i tako je oslobađamo iz organizma, dajemo joj oblik kako bi ona potom mogla izaći iz našeg organizma i kako bismo mogli nastaviti s idućom emocijom.

No što se događa kad se ta energija ne oslobodi? Što ako se u našem organizmu gomilaju potisnute emocije?

Potisnute emocije – naš obrambeni organizam

Od malena smo naučeni na suzdržavanje i potisnute su emocije prisutne u većini nas. Malo dijete kada padne obično dobiva povratnu informaciju odraslih: „Nemoj plakati, nije tako strašno“. Osim što se time umanjuju njihove emocije i prikazuju kao nestvarne te nebitne, kao da im iskazivanje emocija biva zabranjeno. A ako odrasli to tako rade, onda mora da je to ispravan način funkcioniranja u današnjem svijetu, zar ne?

I zbog toga nastaju generacije i generacije djece koje će svaku emocionalnu reakciju vidjeti kao nešto loše i nešto što se treba sakriti kako nas ostali ne bi percipirali kao slabe. To ranjeno dijete nosimo čitavog života u sebi, dijete koje ne zna kako se nositi s energijom koju sa sobom donose razne emocije, pa će je naposlijetku pohraniti u sebi bojeći se da ne izađe na vidjelo.

Koliko vam se samo puta dogodilo da vas je neka situacija na poslu ili kod kuće toliko razljutila da ste osjetili ono podizanje energije u tijelu, no naposlijetku ste ga potisnuli i odlučili ne reći što vas muči i zašto? Koliko puta niste ljudima dali do znanja da su vas povrijedili ili da vas njihovi postupci rastužuju? 

Ta energija ne izlazi iz našeg organizma kako bi trebala, ali ni ne nestaje, već se gomila i gomila te s vremenom podiže toksičnost našeg vlastitog organizma koji počinje sam sebe razarati – iznutra.

Kako osloboditi pohranjenu energiju?

Kako možemo osloboditi tu pohranjenu energiju u tijelu i zašto bismo to uopće trebali učiniti? Zato što potisnute emocije, odnosno njihova energija, uništavaju naše tijelo, um i dušu. Zato što ćemo zbog njih iskusiti kronične bolove u leđima i vratu, glavobolje, anksioznost, burne reakcije, trnce i bolove u ekstremitetima. Također, postat ćemo skloniji raznim vrstama ovisnosti kao što su alkohol, nikotin, tablete za smirenje, shopping i razne vrste opijata.

Potisnute emocije u organizmu iscrpljuju našu vlastitu energiju, stvaraju emocionalni disbalans te u konačnici dovode do burnouta – stanja u kojem smo toliko iscrpljeni svime da u potpunosti izgubimo perspektivu i volju za nastaviti dalje.

Prvi korak u oslobađanju pohranjene energije u tijelu jest prevencija. Trebamo naučiti kako se ubuduće nositi s tim emocijama kako se one ne bi dalje gomilale. Zato svaki put kad osjetite neku emociju koja se želi izraziti, bila ona pozitivna ili neugodna, pustite je da prođe četiri glavna koraka:

  • rast energije u organizmu
  • priznavanje emocije u umu
  • prolaz emocije kroz organizam
  • smanjenje i nestanak emocije.

Samo na ovaj način možemo spriječiti daljnje trovanje organizma potisnutim emocijama.

A one koje se već nalaze tamo? Kako njih možemo „izliječiti“?

Kako osloboditi potisnute emocije?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje zato što je svatko od nas drugačiji i trebat će mu drugačiji način za priznavanje i nošenje s tim potisnutim emocijama. Ipak, postoji nekoliko metoda koje uvijek pomažu u oslobađanju zaliha energije u tijelu.

  • Meditacija. Ovdje ne mislimo nužno na klasičnu meditaciju kakva je većini nas odmah na umu – turski sjed, zaklopljene oči i odlazak na neko drugo mjesto. Meditacija ovdje uključuje samo mir i fokus na emocije. Prisjetite se situacija koje su u vama izazvale neku emociju, a koju ste onda potisnuli. Sada joj dozvolite da se manifestira.
  • Shiatsu masaža. U shiatsu masaži fokus leži na značajnim točkama u tijelu kroz koje prolazi energija. Pritiskom na te točke oslobađamo i energiju koja se tamo „nagomilala“.
  • Boravak u prirodi i introspekcija. Boravak u prirodi dokazano djeluje umirujuće na naš um. Bilo da se radi o zahtjevnijem planinarenju ili pak laganoj šetnji šumom, pustite da vam misli odlutaju na ono što vas muči i dajte prirodi da vam pomogne nositi se s time.

Možda će vam pomoći jedna od tih metoda, a možda sve zajedno. Možda ćete otkriti neku sasvim drugu – i vrlo rado ćemo saslušati vaša iskustva. Hara Centar u Zagrebu nudi vam shiatsu masažu koje smanjuju napetost u tijelu te vas oslobađaju potisnutih emocija koje vas muče iznutra. Kontaktirajte nas i rezervirajte svoj termin ili pak samo podijelite s nama svoja iskustva!