You are currently viewing Metode kojima možemo olakšati nošenje s neugodnim emocijama – poboljšajte kvalitetu života

Metode kojima možemo olakšati nošenje s neugodnim emocijama – poboljšajte kvalitetu života

  • Post author:
  • Post category:Blog

Znamo kako je suvremeni život veoma stresan. Ubrzani tempo, mnoštvo nepredvidljivih situacija te nesigurna budućnost uzrokovana događanjima u posljednjih nekoliko godina – sve ovo narušava naš unutarnji balans, suočava nas s neugodnim emocijama te povisuje razinu stresa, što pak dovodi do narušavanja zdravlja i težih bolesti. Kako kontrolirati emocije? Situacija u svijetu teško da će se promijeniti, no postoje metode uz pomoć kojih možemo lakše procesuirati takve emocije te si u konačnici olakšati suživot s njima i spriječiti nastanak težih bolesti.

Shiatsu masaža

Shiatsu masaža, tradicionalni istočnjački stil masiranja koji uključuje svjesne dodire kako bi nam ponovno vratio tu izgubljenu harmoniju tijela, uma i emocija. Kako to čini? Svaki dodir u shiatsu tretmanu usmjeren je na točno određenu točku, a pritiskom on oslobađa blokiranu životnu energiju. Jednom kad je se ona oslobodi, konačno možemo disati – i doslovno i metaforički. Često nas ta energija, najčešće uzrokovana potisnutim emocijama, preplavi nakon masaže. Jednostavno smo je predugo držali zatvorenom i naprosto je nevjerojatno koliko toga se odvija podsvjesno, koliko štete može pretrpjeti naš organizam zahvaljujući tome. Uz to, nakon shiatsu masaže će i naše tijelo bolje funkcionirati. To znači da će biti spremnije na ponovno suočavanje s neugodnim emocijama. 

Izvor fotografije: Canva

Dnevna refleksija

Znamo kako za određene neugodne situacije često čujemo savjet „jednostavno to prespavaj i bit će ti lakše sutra“. Tek kad imamo neki vremenski odmak od intenzivnih situacija možemo ih realno sagledati zato što nas onda primarne emocije neće toliko obuzimati. Možda ćemo uzrujani nekog optužiti, a nećemo stići ni sagledati stvari iz njegove/njezine perspektive i vidjeti da ta osoba ima sasvim valjano opravdanje. Možda ćemo na prvu pomisliti da je uzrok nervoze i stresa na poslu naš nadređeni, no zapravo nas muči to što radimo ono što ne volimo, ili pak na način koji nam ne odgovara. Zato na kraju dana valja dobro razmisliti o tome koje smo neugodne emocije taj dan imali. Što je njihov uzrok? Treba se staviti u poziciju drugih i vidjeti stvari iz njihove perspektive. Ovakvom metodom ćemo takve situacije i ubuduće moći sagledati iz drugog kuta već na prvu, bez da nam izazivaju toliko stresa.

kako kontrolirati emocije
Izvor fotografije: Unsplash

Aromaterapija

Mirisi imaju nevjerojatnu moć i ona se od davnina koristi u zdravstvene svrhe u religijama diljem svijeta. Mirisne biljke te njihovi dijelovi poput cvjetova i sjemenki od samih početaka civilizacija su se koristile u kupkama, mastima, drevnim parfemima, lijekovima i sličnim. Na primjer, indijska ayurveda jedna je od najstarijih medicina na svijetu, a biljke i njihovi ekstrakti se u njoj koriste već 5000 godina. Zato ne čudi što se ova mirisna terapija preporuča i kod smanjenja stresa. Lavanda za opuštanje, kamilica za lakši san, naranča za meditaciju, sandalovina za smanjenje anksioznosti, muškatna kadulja za stresne situacije. Aromaterapija ima i psihološke i fizičke učinke na naš organizam te može popraviti raspoloženje, relaksirati nas i time smanjiti stres.

Izvor fotografije: Unsplash

Vježbe disanja i meditacija

Što je zapravo meditacija? Ona uključuje fokusiranost i svjesnost samih sebe, što donosi brojne psihološke benefite. A jedna od metoda kojom se postiže ovo stanje jest duboko disanje. Samim time što smo se fokusirali na svoje disanje, postajemo svjesni sebe. Naravno, vježbe disanja mogu se raditi i zasebno, bez meditacije kao cilja. Tako će same po sebi ponovno donijeti taj divan psihološki i emocionalni fokus koji nam toliko puta izostane tijekom dana. Jurimo s posla na posao, kuhamo, čistimo, vježbamo, kupujemo. Uvijek smo na nešto fokusirani, a ne sami na sebe. Ponekad je potrebno vratiti se sebi i vidjeti što nas muči, kako funkcioniramo, s čime se borimo, a samim time dobit ćemo i brojne zdravstvene benefite. Vježbe disanja i meditacija mogu pomoći kod nošenja sa stresom, neugodnim emocijama i mogu nas smiriti kad naša narav divlja. Uz to, stvaraju nam i bistriju perspektivu te izoštravaju vještine koncentracije. 

Izvor fotografije: Freepik

Joga

„Svrha joge je izgraditi snagu, svjesnost i harmoniju tijela i uma“ – ovako objašnjava Natalie Nevins, osteopatkinja i certificirana instruktorica joge iz Hollywooda. Ideja joge ne leži samo u rastezanju, već podizanju svjesnosti, isprobavanju i guranju svojih limita, a samim time se gradimo kao osobe. Poput usklađivanja sebe, svog tijela i svog uma. Tako je poznato da joga smanjuje bolove u vratu i leđima, glavobolje te ostale simptome uzrokovane stresom. A taj balans kojeg postižemo pomaže nam u borbi sa svakodnevnim izazovima, gradeći jednu novu perspektivu u našim mislima. 

kako kontrolirati emocije
Izvor fotografije: Freepik

Olakšajte si svakodnevicu i lakše upravljajte svojim emocijama. Kvaliteta života može vam se povećati, a stres smanjiti. Ako je vaš prvi korak shiatsu masaža, kontaktirajte Hara Centar u Zagrebu!