You are currently viewing Postavljanje granica prema drugima: zašto nam je potrebno i kako ga učiniti?

Postavljanje granica prema drugima: zašto nam je potrebno i kako ga učiniti?

Zdravi međusobni odnosi ključ su harmonije života, a kako bismo njih postigli važno je postavljanje granica.

Svi znamo koliko nam energije može podariti druženje s osobama koje nam odgovaraju – puno smijeha, dobrog raspoloženja i kvalitetnih razgovora u samo sat ili dva druženja s nekime može nam napuniti dovoljno baterija da se osjećamo poletno ostatak dana. No, isto vrijedi i u suprotnom smjeru. 

U druženju s nekime ili pak slučajnom susretu s osobom koja nam je do tog trenutka bila neznanac možemo se osjećati neugodno, nesigurno; možemo imati toliku odbojnost da samo želimo otići od te osobe i nikad je ne vidjeti ponovno. To je znak da je ta osoba prešla naše granice. Ovi osjećaji su znakovi da nešto nije u redu, a šalje nam ih naša intuicija. A kad je naša dobrobit posrijedi, uvijek moramo vjerovati upravo njoj. 

No, što su zapravo te „granice“ o kojima pričamo i zašto su one važne za nas?

Kako znati da je netko prešao granicu?

Što se postavljanja granica tiče, ovdje govorimo o svojevrsnim uvjetima koje postavljamo, a koji drugima govore kako želimo da se prema nama odnose. Oni daju do znanja što mi želimo i zaslužujemo. A većina ljudi nije ni svjesna da im je postavljanje granica potrebno. Zašto? 

Često ni ne obraćamo pozornost na to da nam netko svojim prisustvom šteti zato što su nas odmalena učili (ili obitelj ili kultura) da moramo poštovati tuđe granice i kad netko drugi to ne čini takvo nešto nam uopće ne pada na pamet. A sad se samo sjetite onog prebliskog neznanca u javnom prijevozu koji nije poštovao vašu fizičku granicu, sjetite se pretjerano intimnih pitanja poput „kad ćeš imati djecu“ koja su prešla vaše emocionalne granice, pa neprestanih zahtjeva za prekovremenim radom na poslu koja su prešla vaše psihološke granice i neprimjerenih komentara o težini koji su prešli vaše verbalne granice

U svim ste se ovim situacijama osjećali neugodno, imali dojam da druga osoba nema nimalo poštovanja prema vama. I takve osobe najčešće ne vide problem u tome – štoviše, ako im se suprotstavite, često će omalovažavati vaše osjećaje i reći vam da pretjerujete. 

No, u takvim se situacijama mora postaviti granica prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja kako bi ista ta osoba, ali i druge, ubuduće znala do koje mjere može ići i što ne smije činiti ili govoriti.

A to moramo učiniti za svoju dobrobit.

Do čega dovodi nepoštivanje granica?

Ako ne reagiramo kad netko pređe naše granice, i to se ponavlja iznova i iznova, doći će do toga da će nam se osjećaj nelagode i nesigurnosti svaki puta još više intenzivirati. A konstantna prisutnost takvih osjećaja može u konačnici dovesti do posljedica na našu psihu.

Osobe koje su prolazile kroz ovakav oblik nasilja (zato što se ovakvo ponašanje može smatrati nasiljem) često imaju problema s depresijom i anksioznošću. A oni pak često dovode do drugačijeg načina bijega – ovisnosti, bilo o alkoholu ili drogama ili pak nečem sličnom. Takvim osobama mogu pomoći stručnjaci, odnosno psiholozi, koji će im kroz razgovor približiti problematiku njihovog odnosa s drugima i objasniti im kako biti asertivan te postaviti svoje granice. Također mogu pomoći neke metode opuštanja i introspekcije kao što su joga, meditacija te shiatsu masaža.

Naravno, te se granice uvijek mogu mijenjati sukladno kontekstu i našim željama, no one uvijek moraju postojati. Moramo naučiti da asertivnost nije isto što i nepristojnost prema drugima. Zato što ćemo se tako zauzeti za sebe.

Postavljanje granica prema drugima

Prije nego što započnemo s postavljanjem granica, moramo odrediti koje ponašanje smatramo prihvatljivim, a koje neprihvatljivim. Netko će se smijati pomalo bazičnom humoru, no drugog će to uvrijediti. Netko će rado odgovoriti na pitanja o sebi i svom privatnom životu, drugog će to zadiranje u intimu užasavati. Svatko od nas je drugačiji i nije čudno što možda imamo višu ili nižu toleranciju. Bitno je da granice koje postavimo odgovaraju nekim ključnim uvjetima.

  • Moramo se osjećati sigurno i validirano.
  • Uvijek se mora čuti i slušati naš stav i mišljenje, te se isti mora priznati.
  • Moraju se ispuniti naše potrebe.
  • Naša se privatnost mora poštivati.
  • Moramo se osjećati cijenjeno.

Postavljanjem granica činimo čuda za svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Njime povećavamo svoju autonomiju i smanjujemo očekivanja prema drugima. A uz to, postavljamo i individualne odgovornosti u odnosu s drugima.

Granice postavljamo prema svojim prijateljima, kolegama na poslu, obitelji, poznanicima, ali i potpunim neznancima koje srećemo na javnim mjestima. Loše postupanje prema nama u jednom segmentu života, recimo na poslu, može dovesti do toga da se to nezadovoljstvo i neugodne emocije premjeste i na drugi segment, recimo privatni život.

Postavljanje granica prema drugima ključ je sretnog života u kojem smo zadovoljni sami sobom, ali i našim odnosima s drugima.

Shiatsu masaža odličan je oblik relaksacije te pomaže kod introspekcije, a njime se oslobađa „zatočena“ energija u tijelu koja je nastala kao posljedica blokade neugodnih emocija, onih koje osjećamo kad netko prijeđe naše granice. Za ostale informacije i rezervacije termina, kontaktirajte me.