You are currently viewing Trnci i bolovi u rukama znakovi su ozbiljnijih problema

Trnci i bolovi u rukama znakovi su ozbiljnijih problema

  • Post author:
  • Post category:Blog

Živimo u digitalnom dobu i, koliko nam s jedne strane tehnologija olakšava život, s druge strane plaćamo to svojim zdravljem. Svo to tipkanje i „skrolanje“ ostavlja traga na našem tijelu, pa tako i na našim rukama.

Zašto osjećate trnce i bolove u rukama i prstima?

Trnci i bolovi u rukama i prstima su znakovi da našem tijelu ne odgovara ono što radimo s njime. Koji su najčešći uzroci?

Mišići, tetive i ligamenti reagiraju kada su pod opterećenjem. Jednostavno su preslabi i preumorni kako bi izdržali sve ono što od njih očekujemo. Postaju skraćeni, napeti i upaljeni. Zbog upale dolazi do oticanja tkiva, a tada nastradaju živci. Ovo je veoma rizično zato što su živci odgovorni za osjet te pokretanje šaka i prstiju.

Bol koju osjećamo u rukama može imati svoj izvor i u vratu. Zbog napetih i skraćenih mišića vrata, kralješci se stisnu jedan na drugog i pritišću živce.

Trnce i bolove u rukama mogu uzrokovati i neke bolesti, loša cirkulacija ili pak ozljede.

Ako na ovakve znakove ne reagiramo pravovremeno, odnosno ne rješavamo ih masažom ili vježbanjem, oni mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Što je sindrom karpalnog tunela?

Karpalni je tunel prolaz između podlaktice i šake koji se nalazi u ručnom zglobu. U tom prolazu najviše nam pažnje privlače živac medijanus i devet tetiva. Živac je odgovoran za slanje informacija iz šake prema mozgu i za pokretanje mišića šake. Tetive omogućuju hvatanje i dodirivanje prstima.

Sve to skupa ne bi bio neki problem da kanal nije sam po sebi uzak, a postane još uži kada se tetive zbog pretjeranog korištenja zadebljaju. Otok koji nastane još više otežava situaciju.

I tu dolazimo do sindroma karpalnog tunela, koji se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, zato što žene imaju uži kanal kroz koji živac prolazi.

Simptomi se pojavljuju sramežljivo. Prvo se javljaju trnci koji brzo prođu. Često je trnjenje prstiju preko noći. Ponekad se pojavljuje oticanje prstiju i šake, a ljudi reagiraju tek kada se počne pojavljivati mišićna slabost i stvari im počnu ispadati iz ruku. Ne počne li se na vrijeme baviti sindromom karpalnog tunela i dopusti li se pogoršanje ovog stanja, može doći do nemogućnosti stiskanja šake.

Koji je uzrok nastajanja sindroma karpalnog tunela?

Nažalost, teško se može odrediti točan uzrok nastajanja sindroma. Smatra se da je najveći uzrok preopterećenje tetiva u karpalnom kanalu zbog učestalih i napornih radnji u kojima upotrebljavamo ruke. Međutim, slične simptome može izazvati i pritisak živaca u vratnoj kralježnici. Iz tog je razloga bitno napraviti kvalitetan pregled kojim će se ustanoviti o čemu je zapravo riječ.

Bitno je eliminirati neka druga oboljenja koja mogu uzrokovati simptome karpalnog tunela.

Kada se postavi dijagnoza, pristupa se liječenju koje može uključivati fizikalnu terapiju, lijekove, injekcije steroida, ultrazvuk, laser i druge. Poželjno je stavljati hladne obloge kako bi se otok smanjio te raditi vježbe istezanja, a kada se situacija poboljša, nastaviti s vježbama jačanja mišića.

Zadnja opcija je operativni zahvat. Nažalost, ni operacija nije garancija da će simptomi nestati.

Kako shiatsu masaža pomaže?

Da bismo pojasnili kako točno shiatsu masaža pomaže, zamislimo čovjeka pogrbljenog nad računalom. Stisnuta ramena, zatvoren prsni koš, plitko disanje, smrknute oči i zgrčene šake. Što takvom čovjeku treba? Treba opustiti ramena, otvoriti prsni koš da prodiše, opustiti mišiće lica, istegnuti šake, prste, ruke. Treba stvoriti prostor između zglobova, mišića i ostalih tkiva u tijelu kako bi se osjećao slobodno, poletno i lako.

U slučaju bolnih i napetih ruku i prstiju potrebno vam je upravo to – prostor!

Shiatsu masažom vam se lagano i nježno istežu podlaktica i šaka. Shiatsu praktičar će vam laganim pritiscima na mišiće i tetive ruke smanjiti napetost. Rotacije i istezanja svakog prsta posebno oslobodit će nakupljene blokade u prstima i šakama.

Shiatsu masaža djeluje na limfu i otok u tunelu, ali i pomaže kod bržeg oporavka.

Posebna se pažnja posvećuje i vratu. Opuštanje mišića u vratu smanjit će pritisak na živce koji idu iz vratne kralježnice u ruke, a to pozitivno djeluje na stanje ruku.

Cilj je shiatsu masaže što više smanjiti bolove i trnce u rukama te, ako je moguće, skroz ih ukloniti. Najčešće se događa da se klijenti, osim što osjećaju olakšanje u rukama, osjećaju generalno bolje.

Dodatne vježbe za ruke i prste

Uz shiatsu masažu, preporučuju se i vježbe za ruke i prste.

Ove vježbe razvijaju snagu ruku i šaka, jačajući mišiće, pospješujući protok krvi i opskrbljujući energijom meridijane koji prolaze rukama. Odlična stvar kod ovih vježbi je ta što energijom ne opskrbljuju samo mišiće, već prodiru duboko u tkivo kože.

Radeći vježbe ojačat ćete ruke i one se više neće tako lako umarati. Vrat i ramena bit će vam zahvalani zato što vježbama za ruke i prste djelujete na dobrobit susjednih zglobova i mišića.

Shiatsu masaža pokazala se odličnom metodom u podržavanju zdravlja i dobrobiti. Ona djeluje na opuštanje cijelog tijela i smanjuje simptome stresa. Može se obrađivati cijelo tijelo ili samo određeni dio koji traži najviše pažnje.

Dolaze mi brojni klijenti koji osjećaju trnce i bolove u rukama i prstima. Jako me veseli svaki, pa i najmanji pomak kojeg oni osjete nakon nekoliko masaža.

Ako ste se i vi prepoznali u ovim riječima, kontaktirajte me i rezervirajte svoj termin za shiatsu masažu!