Trnce i bolove u rukama olakšajte shiatsu masažom

U ovom članku želim pisati o učinku shiatsu masaže na bolne ruke i šake. Inspirirali su me moji klijenti koji osjećaju trnce i bolove u rukama i šakama. Uzrok te boli je preopterećenje mišića, tetiva i ligamenta zbog učestalih i napornih radnji gdje se upotrebljavaju ruke.

Jako me veseli svaki, pa i mali pomak koji moji klijenti osjete nakon nekoliko masaža.

Živimo u digitalnom dobu i, koliko nam s jedne strane tehnologija olakšava život, s druge strane plaćamo to svojim zdravljem. Svo to tipkanje i scrolanje ostavlja trag na našem tijelu. 

Shiatsu masaža pokazala se odličnom metodom u podržavanju zdravlja i dobrobiti. Otklanja napetost iz tijela i podiže raspoloženje, dakle pozitivno utječe na psihofizičko stanje. Može se obrađivati cijelo tijelo ili samo određeni dio koji traži najviše pažnje.

 

Zašto osjećate bolove i trnce u rukama i prstima?

Trnjenje i bol u rukama i prstima je znak da našem tijelu ne odgovara što radimo s njim. Mišići, tetive i ligamenti pate kada su pod opterećenjem. Jednostavno su preslabi i preumorni da bi izdržali sve ono što od njih očekujemo. Postaju skraćeni, napeti i upaljeni.

Prisutan je osjećaj trnjenja, pikanja, pojavljuje se oticanje prstiju i šaka. Ne počne li se na vrijeme baviti s rukama i pusti li se da se stanje pogorša, može doći do mišićne slabosti i nemogućnosti stiska šake. 

Znamo da je voda došla do grla kada stvari počnu ispadati iz ruku.

Zbog upale dolazi do oticanja tkiva a tada nastradaju živci. Ne želimo da nam živci budu ometani jer su oni odgovorni za osjet i pokretanje šake i prstiju. Kada bi se reagiralo na vrijeme tj. kada bi se preveniralo masažom i vježbanjem, izbjegli bi se bolovi, utrnulost i slabost šake i prstiju.

Bol koja se pojavljuje u rukama može imati svoj izvor u vratu. Zbog napetih i skraćenih mišića vrata, kralješci se stisnu jedan na drugi i pritišću živce.

Trnjenje i bol u rukama mogu uzrokovati i neke bolesti, loša cirkulacija ili ozljede. Zato je potrebno postaviti dijagnozu kako bi se znalo o čemu je zapravo riječ i koji je najbolji način tretiranja.

Kako shiatsu masaža pomaže?

Kada razmišljam o tome što shiatsu masaža radi tijelu, uvijek si vizualiziram čovjeka pogrbljenog nad računalom. Tada vidim stisnuta ramena, zatvoren prsni koš, zamišljam da plitko diše, oči su smrknute, a šake zgrčene.

Što takvom čovjeku treba?

Opustiti ramena, otvoriti prsni koš da prodiše, opustiti mišiće lica, istegnuti šake, prste, ruke. Dati prostora između zglobova, mišića i ostalih tkiva u tijelu, da bi se osjećao slobodno, poletno i lako.

U slučaju bolnih ruku želim dati upravo to – prostor! Želim lagano i nježno istezati podlakticu i šaku. Laganim pritiscima na mišiće i tetive ruke smanjujem napetost. Posebnu pažnju dajem prstima. Rotacije i istezanja svakog prsta posebno oslobađaju nakupljene blokade u prstima i šakama. Shiatsu masažom djeluje se na limfu i otok u tunelu, a to jako pogodno djeluje na brži oporavak.

Pažnju ću posvetiti i vratu. Opuštanje mišića u vratu smanjit će pritisak na živce koji idu iz vratne kralježnice u ruke, a to pozitivno djeluje na stanje ruku.

Cilj je shiatsu masaže što više smanjiti bolove i trenjenje u rukama i prstima a, ako je moguće, skroz ih ukloniti. 

Bitna je prevencija !

Bolje spriječiti nego liječiti. Počnite se brinuti za sebe i svoje zdravlje prije nego Vam tijelo počne davati signale da nešto nije u redu. 
Da bi održali vitalnost i pokretljivost ruku i prstiju redovno ih razgibavajte. Osvještavajte jesu li ruke opuštene ili u grču, kojeg najčešće ni ne primjećujemo. Dajte si odmora od držanja mobitela, tabelta i tipkanja. 

 

Dođite na shiatsu masažu i otiđite zadovoljni, opušteni i poletni.

Cijelo tijelo će Vam biti zahvalno!

Što kažu klijenti ...

Shiatsu masaža mi je pomogla da vratim pokretljivost u vratu i ramenima.
Marko V.
Od kada sam redovna na shiatsu masažama, osjećam se puno bolje u svom tijelu.
Mihaela M.
Ovdje se opušta i duša i tijelo. Svaki put kada dođem u Zagreb odem kod Ive na shiatsu masažu.
Maja D.