Shiatsu masaža ublažava posljedice stresa

Shiatsu masaža je metoda rada na tijelu kojom na ugodan i prirodan način dovodimo tijelo u opušteno stanje. Situacije koje nas čine nervoznim i uznemirenim djeluju nepovoljno na naš organizam i funkcioniranje. Redovno primanje shiatsu masaže ne samo da opušta tijelo i um, nego i uči tijelo kako da se lakše nosi sa stresnim situacijama.

Što je stres?

Stres je prirodna reakcija organizma na podražaj iz okoline. Primjer – ako u blizini čujemo škripanje kočnica na cesti, preplašit ćemo se, tijelo će nam se stisnuti i zablokirati, srce će početi brže kucati, ali nekoliko minuta nakon što shvatimo da se ništa nije dogodilo, sve se vraća u normalu. Idemo dalje i uskoro potpuno zaboravljamo što se dogodilo. Također, naše tijelo zaboravlja što se dogodilo. Tijelo je isprogramirano tako da povrati sve funkcije u normalu.

Sve je u redu kada nam se situacije koje izazivaju stres događaju rijetko. Međutim, kada smo svaki dan po nekoliko puta u situaciji od koje nam se tijelo stisne i srce počne brže kucati, tijelo se ne može tako brzo vratiti u normalu.

Bitno je znati da se stres ne događa vani nego u nama. Mi smo ti koji određenu situaciju protumačimo kao stresnu pa se automatski pale mehanizmi za obranu (borbu) ili bijeg.

Što se točno događa u tijelu kada smo pod stresom?

Stresna situacija izaziva reakciju koja se zove ‘bori se – bježi’ mehanizam. Ovaj mehanizam služi preživljavanju u opasnim situacijama. Doživimo li neki događaj kao opasnu situaciju, naš organizam dolazi u stanje povećane aktivnosti i spremnosti – ili da se bori ili da bježi.

u stresnoj situaciji se pali mehanizam bori se ili bježi. shiatsu masaža ublažava posljedice stresa

Slikovito ću to objasniti ovako:

Šećemo šumom, uživamo u lijepom danu, divimo se lijepom cvijeću, kad najednom, nađemo se oči u oči s medvjedom. Naš organizam iz opuštena stanja prelazi u napeto stanje koje će nam omogućiti borbu i obranu ili bijeg.
Prije svega, mozak daje informaciju da se otpuste hormoni koji potiču tijelo na akciju. Promjene koje se događaju su sljedeće:

– Srce počinje brže kucati kako bi poslalo što više krvi u mišiće potrebne da izvršimo akciju
– Disanje se ubrzava kako bi mišići dobili više kisika i energije
– Zaustavlja se rad probavnog sustava, jer nam sad sva energija treba u mišićima
– Zjenice se šire i sva se čula izoštravaju

Izvučemo li se živi iz ove situacije, tijelo će se opustiti i vratiti u normalno stanje.

 

Problem današnjice

Danas je problem u tome što puno malih situacija doživljavamo kao ‘napad medvjeda’. Stoga izgleda kako nam je mehanizam ‘bori se ili bježi’ stalno uključen, što dovodi do pregrijavanja motora. Imamo manje energije za svakodnevne funkcije, a to se počne manifestirati kao:
– Problemi s probavom
– Slaba koncentracija
– Opće nezadovoljstvo
– Umor
– Bolovi u mišićima
– Veća podložnost infekcijama i upalama
– ImpulzivnostKako shiatsu masaža pomaže?

shiatsu masaza

Kada mi klijenti dođu na shiatsu masažu i počnu pričati o stvarima koje ih muče (o svojim medvjedima), najviše me zanima gdje i kako to u tijelu osjećaju. Svi drugačije reagiramo na stres. Nekima se posljedice stresa manifestiraju kao napetost u ramenima, drugima kao težina u prsima, grč u želucu, glavobolje…

Shiatsu masaža je metoda rada na tijelu kojom svjesnim dodirom otpuštamo sve ono što nam u tijelu ne treba, a što stvara napetost i nelagodu.

Koriste se razne tehnike poput pritiska prstima ili dlanom, laganog istezanja ili rotacije zglobova. Cilj shiatsu masaže je postići optimalno stanje organizma kako bismo na raspolaganju imali svu potrebnu energiju.

Postavljanje granica

Isto tako, bitno je znati postaviti granicu prema van. Konkretno – treba znati reći ne!

Nisam mislila da će me to najbolje naučiti jedna šestogodišnja djevojčica. Sjele smo u kupe u vlaku koji je bio krcat. Iako nas nitko od ljudi koji su sjedili s nama nije doživljavao ni pol posto, njoj nešto nije odgovaralo. Mala je jasno i glasno bez ikakva njorganja rekla: Meni ovdje nije ugodno. Idemo odavde. Samo tako. Paf. Koliko puta smo svi na taj način trebali reagirati, a nismo. Koliko situacija smo proveli u nezadovoljstvu jer nismo rekli što i kako hoćemo.

To nas isto shiatsu uči, budući da primajući tretman radimo na osvještavanju sebe i svojih potreba. Tako možda neki medvjedi neće ni imati priliku da nas napadnu, jer ćemo granicu postaviti daaaaaaaleko pa se neće moći ni približiti.

Više o tretmanu pročitajte na Shiatsu.

Pravo vrijeme za početak brige o sebi je upravo sada! Prvi korak može biti dolazak u Hara centar na shiatsu masažu.

Što kažu klijenti ...

Shiatsu masaža mi već godinama uspješno rješava problem s bolnim vratom i ramenima.
Ivana Ž.
Kod Ive već dugo idem na shiatsu masažu. Ne bih je mijenjala nizašto!
Marta H.
Preporođena sam svaki put nakon shiatsu masaže!
Dora B.